ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥBALANCE METHODDr. Αλτάνης Θεόδωρος

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ & ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ


 1. Τα αποτελέσματα αυτής της μορφής βελονισμού είναι άμεσα. Τοποθετώντας τις βελόνες θα υπάρξει άμεσο θεραπευτικό αποτέλεσμα, άσχετα με το τι είναι αυτό που θεραπεύουμε.
 2. Ποτέ δεν τοποθετούμε βελόνες στην περιοχή του πόνου ή του προβλήματος. Οι περιοχές που βελονίζουμε είναι στα άκρα και στο κρανίο. Δεν τοποθετούμε βελόνες στον κορμό του σώματος ή στο πρόσωπο.
 3. Δεν χρειάζεται να απομνημονεύσουμε σημεία θεραπείας, ούτε χρειάζονται συνιστώμενα σημεία βελονισμού όπως είναι η συνηθισμένη πρακτική στις διάφορες μορφές βελονισμού. Τα σημεία “εμφανίζονται” από μόνα τους απλά και μόνον ακολουθώντας τα 3 βήματα της μεθόδου. Η μέθοδος αυτή δεν χρειάζεται απομνημόνευση αλλά κατανόηση του τρόπου που τη χρησιμοποιούμε.
 4. Όλη η φιλοσοφία της μεθόδου βασίζεται στην εξής λογική: Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα κάπου στον οργανισμό μας, αυτό σημαίνει πως εκεί υπάρχει μια ενεργειακή δυσαρμονία (υπερβολή ή μπλοκάρισμα ενέργειας). Υπάρχουν αντανακλαστικές περιοχές στο σώμα μας που συνδέονται μεταξύ τους (αυτή η βασική αρχή ισχύει και στον ωτοβελονισμό για παράδειγμα). Βρίσκουμε λοιπόν μέσω της μεθόδου την περιοχή που αντανακλαστικά αντιστοιχεί στην πάσχουσα περιοχή κι εκεί τοποθετούμε βελόνες και κάνουμε θεραπεία, πετυχαίνοντας έτσι την ενεργειακή εξισορρόπηση της πάσχουσας περιοχής.
 5. Χρειάζεται συγκεκριμένη “δοσολογία” βελονισμού τόσο χρονικά όσο και ποσοτικά, όπως συμβαίνει άλλωστε σε κάθε άλλη κλασσική, φαρμακευτική ή μη, θεραπεία. Η κάθε συνεδρία διαρκεί τουλάχιστον 30 λεπτά και πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 3 συνεδρίες την εβδομάδα. Συνήθως χρειάζονται 10-20 συνεδρίες για να ολοκληρώσουμε τη θεραπεία. Δεν χρειάζεται μετά το βελονισμό να κάνουμε γκουά σα, τουί να, βεντούζες ή μασάζ.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ


 1. Είναι μια μέθοδος που αν κατανοήσει κάποιος πως λειτουργεί, δεν χρειάζεται να μπει σε διαδικασίες απομνημόνευσης σημείων ή παθήσεων.
 2. Δεν χρειάζεται να έχει μεγάλη εμπειρία στο βελονισμό αλλά ούτε και μεγάλη γνώση της θεωρίας της ΠΚΙ. Χρειάζεται μια βασική γνώση της ανατομίας των μεσημβρινών (αλλά και να μην υπάρχει με τη τακτική χρήση ενός άτλαντα ή ενός πίνακα μαθαίνεται εύκολα η πορεία των μεσημβρινών). Στη διάρκεια του σεμιναρίου θα εξηγηθούν με απλό τρόπο οι βασικές αρχές της θεωρίας του γιν-γιανγκ και ότι άλλο χρειάζεται για την κατανόηση της μεθόδου.
 3. Μπορεί να συνδυαστεί πολύ καλά με τον ωτοβελονισμό, με τον κρανιακό βελονισμό.
 4. Έχει εφαρμογή στο σύνολο της παθολογίας του οργανισμού (επώδυνα σύνδρομα, εσωτερικές παθήσεις, λειτουργικές διαταραχές, συναισθηματικές διαταραχές), χωρίς να χρειάζεται να στηριχθεί κάποιος στη θεωρία των zang-fu οργάνων.
 5. Μπορεί κάποιος να τη χρησιμοποιήσει άμεσα από την επομένη κιόλας ημέρα του σεμιναρίου.
 6. Το γεγονός ότι βελονίζονται κυρίως τα άκρα και περιοχές του κρανίου, καθιστά τη μέθοδο αυτή μια από τις πιο ασφαλείς μεθόδους βελονισμού για το βελονιστή αλλά και για τον ασθενή, όσον αφορά τις πιθανές σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές παρενέργειες, επιπλοκές κι ανεπιθύμητες δράσεις.
 7. Δίνει τη δυνατότητα για καλύτερη εκμετάλευση του χώρου του ιατρείου. Και μια απλή πολυθρόνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βελονισμό.
 8. Δεν χρειάζεται να συνδυάζεται με μασάζ, γκουα σα, βεντούζες ή άλλες πρακτικές. Δεν χρειάζεται μηχάνημα η/β, δεν χρειάζεται λάμπα υπερύθρων. Έτσι υπάρχει εξοικονόμηση χρόνου, χώρου και χρήματος.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ


Το Σεμινάριο απευθύνεται σε:
 • Ιατρούς
 • Φυσικοθεραπευτές
Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι η άριστη γνώση ανατομίας.

Dr. Αλτάνης Θεόδωρος


 •   Ο Θεόδωρος Αλτάνης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1992. Το 2002, έλαβε τον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας της Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης καθώς και το δίπλωμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης (European Board of Physical & Rehabilitation Medicine). Τον ίδιο χρόνο ολοκλήρωσε διετή κύκλο σπουδών με αντικείμενο την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και Βελονισμό.Έχει εργαστεί σαν ιατρός σε διάφορα νοσοκομεία, όπως το νοσοκομείο Κρεστένων Ηλείας, Πολυκλινική Αθηνών, Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών ο Άγιος Σάββας, νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας, ενώ από το 2003 ασκεί την ιατρική σαν ιδιώτης ιατρός στον Πύργο.Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια και workshops όπως: σεμινάριο εξειδίκευσης στο σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου (myofascial pain syndrome and dysfunction) με τον καθηγητή Robert Gerwin, στην προλοθεραπεία (prolotherapy) και στη νευροπρολοθεραπεία (neuroprolotherapy) με τον dr. Stephen Cavallino, στην εφαρμοσμένη κινησιολογία (applied kinesiology) με τον dr Joe Shafer, στον ιατρικό βελονισμό με τον καθηγητή Thomas Lundenberg και με τον dr Mike Cummings. Όσον αφορά τον κλασσικό Κινέζικο βελονισμό και ιατρική, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον dr Richard Teh Fu Tan (μέθοδος ενεργειακής εξισορρόπησης - Balance Method system), με τον καθηγητή Aldo Liguori (μέθοδος κοιλιακού βελονισμού), με την Rada Thambirajah (κλασσικός κινέζικος βελονισμός κι αισθητικός βελονισμός), με τον dr Giancarlo Bazzoni (ωτοβελονισμός).

Ο Θεόδωρος Αλτάνης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1992. Το 2002, έλαβε τον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας της Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης καθώς και το δίπλωμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης (European Board of Physical & Rehabilitation Medicine). Τον ίδιο χρόνο ολοκλήρωσε διετή κύκλο σπουδών με αντικείμενο την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και Βελονισμό.

Έχει εργαστεί σαν ιατρός σε διάφορα νοσοκομεία, όπως το νοσοκομείο Κρεστένων Ηλείας, Πολυκλινική Αθηνών, Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών ο Άγιος Σάββας, νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας, ενώ από το 2003 ασκεί την ιατρική σαν ιδιώτης ιατρός στον Πύργο.

Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια και workshops όπως: σεμινάριο εξειδίκευσης στο σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου (myofascial pain syndrome and dysfunction) με τον καθηγητή Robert Gerwin, στην προλοθεραπεία (prolotherapy) και στη νευροπρολοθεραπεία (neuroprolotherapy) με τον dr. Stephen Cavallino, στην εφαρμοσμένη κινησιολογία (applied kinesiology) με τον dr Joe Shafer, στον ιατρικό βελονισμό με τον καθηγητή Thomas Lundenberg και με τον dr Mike Cummings. Όσον αφορά τον κλασσικό Κινέζικο βελονισμό και ιατρική, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον dr Richard Teh Fu Tan (μέθοδος ενεργειακής εξισορρόπησης – Balance Method system), με τον καθηγητή Aldo Liguori (μέθοδος κοιλιακού βελονισμού), με την Rada Thambirajah (κλασσικός κινέζικος βελονισμός κι αισθητικός βελονισμός), με τον dr Giancarlo Bazzoni (ωτοβελονισμός).

Ασχολήθηκε επίσης με τις πολεμικές τέχνες του Σαολίν (ρόου τσουάν , Σαολίν κουνγκ φου) αλλά και διάφορες αρχαίες κινεζικές μορφές θεραπευτικής άσκησης (τάι τζι τσουάν, τσι γκονγκ, τσαν τσι τζιαν) ως προσωπικός μαθητής του δασκάλου Σι Γιαν Τζουό [κιν.: shì yán zhuō 释延卓]. Ταυτόχρονα υπό την καθοδήγησή του ασχολήθηκε με την ιατρική Τσαν του Σαολίν (μια ιδιαίτερη μορφή κινέζικης ιατρικής που αναπτύχθηκε στο βάθος των αιώνων στο μοναστήρι Σαολίν στην Κίνα). Τον Ιούλιο του 2015 μετά από επιτυχημένη αξιολόγηση, πιστοποιήθηκε στη Κίνα από την Κρατική Λαϊκή Ακαδημία Γουσού της Λουογιάν, τμήμα Πολεμικών Τεχνών του Σαολίν, για επάρκεια διδασκαλίας στις τέχνες του Σαολίν (Πτυχίο με Αριθμό Πιστοποίησης: 20091016). Την ίδια περίοδο μετά από παραδοσιακή τελετή στον ναό Σαολίν στη Ντενφενγκ, έγινε δεκτός σαν μαθητής του Σι Γιουνγκ Σιν κι εγγράφηκε στο Μητρώο του Ναού Σαολίν (Αρ M. 01286789) με το γενεαλογικό όνομα Σι Γιαν Σουέϊ (Κιν.: shìyánsuí 释延随), ανήκοντας πλέον στη 34η γενεά άμεσης διαδοχής του Σαολίν. Στις 23 Μαρτίου 2016, πιστοποιήθηκε ως Εκπαιδευτής του Σαολίν Τσουάν (Κιν.: Shàolínquán 少林拳) από το Κέντρο Έρευνας Πολεμικών Τεχνών και Πολιτισμού του Τσανγκτσούν – (Κιν.: Zhǎngchūn jīng kāi fútú hànxué yánjiū长春 经开 国学 武道研究会) και την Ένωση Κοινωνικών και Αθλητικών Εκπαιδευτών του Τσανγκτσούν (Κιν.: Chángchūn Jīngkāi shèhuì tǐyù zhǐdǎoyuán xiéhuì 长春经开社会体育指导员协会) με Αριθμό Μητρώου: 201603230016. Στις 29 Μαΐου 2016 έλαβε το δίπλωμα 3ου Ντουάν στο κουνγκ φου, αναγνωρισμένου από το Ελληνικό Κράτος και την Ελληνική Ομοσπονδία Γου Σου – Κουνγκ Φου.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ / ΔΙΠΛΩΜΑ


Υπογεγραμμένη από τον Dr. Αλτάνη Θεόδωρο

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα λάβετε το επίσημο πιστοποιητικό υπογεγραμμένο από τον Dr. Αλτάνης Θεόδωρος.

Στο Πιστοποιητικό θ’ αναφέρεται η θεματολογία του μαθήματος και οι διδακτικές ώρες.

SHARE IT!