ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ COMBINATION TAPING - ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΔΕΣΗPt. Αιμίλιος Κουφός

ΣΚΟΠΟΣ


Το Combination Taping αποτελεί την πιο σύγχρονη και κλινικά εξελιγμένη μορφή συνδυαστικής περίδεσης. Βασίζεται στην πρακτική εφαρμογή και συνδυασμό  3 διαφορετικών τεχνικών περίδεσης,  McConnell Taping, Kinesiology Taping & Sport Taping. Βρίσκει εφαρμογή στον αθλητισμό για την αποκατάσταση και πρόληψη των κακώσεων όσο και  σε παθολογικά περιστατικά στην καθημερινή πρακτική διαφόρων ειδικοτήτων υγείας για την καλύτερη   πρόληψη  και αποκατάσταση τραυματισμών.Προσοχή! Δεν πρόκειται για εκμάθηση τεχνικών περίδεσης μόνο με kinesiology tape ή McConnell tape  αλλά για μια βαθύτερη και πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει εφαρμογές και από τις 3 τεχνικές που αναφέρονται παραπάνω σε μια και μόνο  εφαρμογή το  ‘COMBINATION TAPE’’ .

Το Combination Taping αποτελεί την πιο σύγχρονη και κλινικά εξελιγμένη μορφή συνδυαστικής περίδεσης. Βασίζεται στην πρακτική εφαρμογή και συνδυασμό   3 διαφορετικών τεχνικών περίπερίδεσης,  McConnell Taping, Kinesiology Taping & Sport Tape. Βρίσκει εφαρμογή στον αθλητισμό για την αποκατάσταση και πρόληψη των κακώσεων όσο και  σε παθολογικά περιστατικά στην καθημερινή πρακτική διαφόρων ειδικοτήτων υγείας για την καλύτερη   πρόληψη  και αποκατάσταση τραυματισμών.

Προσοχή! Δεν πρόκειται για εκμάθηση τεχνικών περίδεσης μόνο με kinesiology tape ή McConnell tape  αλλά για μια βαθύτερη και πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει εφαρμογές και από τις 3 τεχνικές που αναφέρονται παραπάνω σε μια και μόνο  εφαρμογή το  ‘COMBINATION TAPE’’ .

Οι τρεις αυτές τεχνικές υπάρχουν στο χώρο της αποκατάστασης και πρόληψης για πολλά χρόνια. Εφαρμόζονται ξεχωριστά έχοντας η κάθε μία ταινία τις ιδιαιτερότητες και διαφορές μεταξύ τους, όπως και κάποια κοινά σημεία. Το kinesiology tape είναι μια ελαστική ταινία, περιέχει 100% βαμβάκι και ακρυλική κόλλα που είναι φιλική προς το δέρμα και το περιβάλλον . Έχει το πάχος του δέρματος και τις ιδιαιτερότητές του με ελαστικότητα 40% του γενικού μήκους, όπου και να εφαρμοστεί. Ο εφευρέτης είναι ο Ιάπωνας χειροπρακτικός και κινησιολόγος Dr. Kenzo Kase.

Τη βάση για την ιδέα αυτή, σχετικά με την συγκεκριμένη τεχνική, αποτέλεσαν το δέρμα και οι μύες. Δε στάθηκε στη σκέψη ότι το δέρμα είναι μονό το εξωτερικό μας περίβλημα, αλλά αναγνώρισε συγκεκριμένα τη λειτουργιά του δέρματος, ως το μεγαλύτερο αντανακλαστικό όργανο του σώματος. Ο Kase παρατήρησε στους μύες όχι μονό την ικανότητα να αντιδρούν στις αλλαγές του περιβάλλοντος αλλά και την πιθανότητα να υποστηρίζουν τη διαδικασία επούλωσης και αναγέννησης του σώματος. Έτσι, οι μύες όχι μονό καθιστούν δυνατή την κίνηση, αλλά και την μικροκυκλοφορία, τη θερμότητα, τη μετάδοση κατάλληλων νευρομυικών ερεθισμάτων. Το McConell tape και η μέθοδος αυτή είναι γνωστή σε ολόκληρο τον πλανήτη ως “άκαμπτο tape 100%”.

Η συγκεκριμένη εφεύρεση ανήκει στη παγκόσμια φήμης φυσικοθεραπεύτρια  Jenny McConell , η οποία το 1986 εφάρμοσε για πρώτη φόρα την μηχανική διόρθωση της επιγονατίδας, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς επαγγελματίες του χώρου να εφαρμόσουν τις τεχνικές της σε όλο το μυοσκελετικό σύστημα. Η τεχνική αυτή  εφαρμόζεται μέσω του άκαμπτου υλικού 100% και  δεν μπορεί να τοποθετηθεί από μόνο του απευθείας στο δέρμα διότι η  κόλλα του περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου, ένα υλικό επικίνδυνο όταν έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του δέρματος, γι’ αυτό το λόγο πριν από την ταινία αυτή (leucotape) τοποθετείται μια αντιαλλεργική γάζα (Fixomull) πάνω στο δέρμα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ COMBINATION TAPING


ΤΟ  COMBINATION TAPING είναι ο συνδυασμός  3 διαφορετικών τεχνικών περίδεσης  σε μια εφαρμογή.

Η μηχανική του δράση  μέσω των υποδοχέων του δέρματος έχει κάνει τη μέθοδο αυτή επαναστατική με μεγάλη ποικιλία εφαρμογών όχι μονό στο μυοσκελετικο σύστημα του ανθρωπινού σώματος αλλά και στο νευρικό σύστημα και στις χρόνιες παθήσεις.

Το  COMBINATION TAPING ( McConnell tape, Kinesiology tape & Sport Tape )εφαρμόζεται  χωρίς να επηρεάζει τις ιδιαιτερότητες τους  κυρίως στην ιδιοδεκτική συμπεριφορά, αντιθέτως την ενισχύει, σταθεροποιεί και διευκολύνει τη λειτουργία του μυοσκελετικου συστήματος, επειδή διασφαλίζει την επιθυμητή κίνηση από τη μια  αλλά και τροποποιεί    ευνοϊκά της  μηκοδυναμικες σχέσεις και τα κινητικά σχήματα.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ


Το Σεμινάριο απευθύνεται σε:
  • Ορθοπεδικούς
  • Φυσιάτρους
  • Φυσικοθεραπευτές
  • Θεραπευτές που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της αποκατάστασης και της μείωσης του πόνου
Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής η άριστη γνώση ανατομίας.

Pt. Αιμίλιος Κουφός


Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
  • Πτυχιούχος Φυσικοθεραπευτής
  • Καθηγητής φυσικής αγωγής, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Master προπονητικής και φυσικής κατάστασης, 1987-1988 - Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Συγγραφέας του βιβλίου «Αθλητικό και Θεραπευτικό taping», μαζί με τον σημαντικό καθηγητή φυσικοθεραπείας Dr. Δημήτρη Σφετσιώρη.
  • Συγγραφέας του Βιβλίου "Συνδυασμένη Περίδεση - Combination Taping", με εφαρμογές  πάνω σε πραγματικούς  ασθενείς.

Ο Αιμίλιος Κουφός έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στο τομέα της αθλητικής και γενικότερης αποκατάστασης και υπήρξε φυσικοθεραπευτής επί σειρά ετών σε διάφορες εθνικές ομάδες (Εθνικη ομαδα Basket-ball ανδρων της Κυπρου 1998-2002 ,Εθνικη ομαδα εφηβων basket-ball Ελλαδας&Κυπρου,Εθνικη ομαδα ποδηλασιας,Παγκοσμια Πανεπιστημιαδα 2005, ALL STAR GAME 1996-1997 EΛΛΑΔΑΣ Basket-ball, , αλλά και ομάδες της “Α” Εθνικής στο Basket-Ball (Α.Σ Παπαγου 1990-2002, Αρης Xολαργου-Γυναικιο.Basket-ball ‘’A’’Eθνικης .Διαφορες ομαδες Volley-ball Γυναικων ‘’Α’’Εθνικης όπως Παπαγου.

Θεωρείται ο πλέον εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής στο taping στην Ελλάδα παρουσιάζοντας σχετικές ομιλίες και διδάσκοντας πολλά σεμινάρια taping εντός και εκτός συνόρων στα πλαίσια της γενικότερης επιμόρφωσης των φυσικοθεραπευτών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει τη δική του μέθοδο taping με την ονομασία Sports Combination Taping και είναι κάτοχος διπλώματος ευρεσιτεχνίας με τίτλο “Combination taping techniques” με αρ./πρωτ. 232/20014-20015 από τον Ο.Β.Ι “Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας” ,και Διεθνής Ταξινόμηση {INT. CLASSIFICATION ‘’A 61 F 13/02.}

↦ Συγγραφέας του βιβλίου «Αθλητικό και Θεραπευτικό taping», μαζί με τον σημαντικό καθηγητή φυσικοθεραπείας Dr. Δημήτρη Σφετσιώρη. Το βιβλίο  αυτό το μοναδικό στο είδος του. Τόσο στην Ελλάδα όσο και τις χώρες τις ευρωπαϊκής ένωσης . Εκδόθηκε το 2008.

↦ Συγγραφέας του Βιβλίου “Συνδυασμένη Περίδεση – Combination Taping”, με εφαρμογές  πάνω σε πραγματικούς  ασθενείς.

↦ Έχει γράψει, το 2004, στο περιοδικό Σωματοθεραπεία, του  οίκου DKS, ολόκληρο το τεύχος  με θέμα  « Εφαρμογές  McConell tape». Επίσης το 2010, στο ίδιο περιοδικό,  ολόκληρο το τεύχος «sports cοmbination taping».

↦ Το 1996 συμμετείχε ως φυσικοθεραπευτής στο ALL STAR GAME της Ελλάδος με την ομάδα των επίλεκτων παιχτών της Ευρώπης.

↦ Το 2005 συμμετείχε ως φυσικοθεραπευτής των Ελληνικών ομάδων που πήραν μέρος στην παγκόσμια πανεπιστημιάδα , που οργανώθηκε στη Σμύρνη.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

↦ 2011 στην τουρκική εταιρία ιατρικών μηχανημάτων DBIS, Combination tape.
↦ 2008  – 2011, Κύπρος

Γενικό σύνολο ωρών διδασκαλίας 1800-2000 ώρες , με πάνω από 1800 μαθητευόμενους.

Τέλος ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής του την έχει αφιερώσει στην ορθωτική αποκατάσταση και διόρθωση του μυοσκελετικού συστήματος μέσο κατασκευής ορθωτικών και ορθοπεδικών ειδών.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ


Υπογεγραμμένη από τον Pt. Αιμίλιο Κουφό

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου παρέχεται Επίσημη Βεβαίωση Παρακολούθησης υπογεγραμμένη από την Pt. Αιμίλιο Κουφό.

Στο Πιστοποιητικό θ’ αναφέρεται η θεματολογία και οι διδακτικές ώρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ PT. ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΚΟΥΦΟΥ


Επιλέγοντας το Σεμινάριο που σας ενδιαφέρει θα δείτε όλες τις αναλυτικές πληροφορίες (όπως πρόγραμμα, ημερομηνίες, τοποθεσία διεξαγωγής, κλπ)


SHARE IT!