ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ COMBINATION TAPING

ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΔΕΣΗ

Το Combination Taping αποτελεί την πιο σύγχρονη και κλινικά εξελιγμένη μορφή συνδυαστικής περίδεσης. Βασίζεται στην πρακτική εφαρμογή και συνδυασμό   3 διαφορετικών τεχνικών περίπερίδεσης,  McConnell Taping, Kinesiology Taping & Sport Tape. Βρίσκει εφαρμογή στον αθλητισμό για την αποκατάσταση και πρόληψη των κακώσεων όσο και  σε παθολογικά περιστατικά στην καθημερινή πρακτική διαφόρων ειδικοτήτων υγείας για την καλύτερη   πρόληψη  και αποκατάσταση τραυματισμών.

Προσοχή! Δεν πρόκειται για εκμάθηση τεχνικών περίδεσης μόνο με kinesiology tape ή McConnell tape  αλλά για μια βαθύτερη και πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει εφαρμογές και από τις 3 τεχνικές που αναφέρονται παραπάνω σε μια και μόνο  εφαρμογή το  ‘COMBINATION TAPE’’ .

Οι τρεις αυτές τεχνικές υπάρχουν στο χώρο της αποκατάστασης και πρόληψης για πολλά χρόνια. Εφαρμόζονται ξεχωριστά έχοντας η κάθε μία ταινία τις ιδιαιτερότητες και διαφορές μεταξύ τους, όπως και κάποια κοινά σημεία. Το kinesiology tape είναι μια ελαστική ταινία, περιέχει 100% βαμβάκι και ακρυλική κόλλα που είναι φιλική προς το δέρμα και το περιβάλλον . Έχει το πάχος του δέρματος και τις ιδιαιτερότητές του με ελαστικότητα 40% του γενικού μήκους, όπου και να εφαρμοστεί. Ο εφευρέτης είναι ο Ιάπωνας χειροπρακτικός και κινησιολόγος Dr. Kenzo Kase.

Τη βάση για την ιδέα αυτή, σχετικά με την συγκεκριμένη τεχνική, αποτέλεσαν το δέρμα και οι μύες. Δε στάθηκε στη σκέψη ότι το δέρμα είναι μονό το εξωτερικό μας περίβλημα, αλλά αναγνώρισε συγκεκριμένα τη λειτουργιά του δέρματος, ως το μεγαλύτερο αντανακλαστικό όργανο του σώματος. Ο Kase παρατήρησε στους μύες όχι μονό την ικανότητα να αντιδρούν στις αλλαγές του περιβάλλοντος αλλά και την πιθανότητα να υποστηρίζουν τη διαδικασία επούλωσης και αναγέννησης του σώματος. Έτσι, οι μύες όχι μονό καθιστούν δυνατή την κίνηση, αλλά και την μικροκυκλοφορία, τη θερμότητα, τη μετάδοση κατάλληλων νευρομυικών ερεθισμάτων. Το McConell tape και η μέθοδος αυτή είναι γνωστή σε ολόκληρο τον πλανήτη ως “άκαμπτο tape 100%”.

Η συγκεκριμένη εφεύρεση ανήκει στη παγκόσμια φήμης φυσικοθεραπεύτρια  Jenny McConell , η οποία το 1986 εφάρμοσε για πρώτη φόρα την μηχανική διόρθωση της επιγονατίδας, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς επαγγελματίες του χώρου να εφαρμόσουν τις τεχνικές της σε όλο το μυοσκελετικό σύστημα. Η τεχνική αυτή  εφαρμόζεται μέσω του άκαμπτου υλικού 100% και  δεν μπορεί να τοποθετηθεί από μόνο του απευθείας στο δέρμα διότι η  κόλλα του περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου, ένα υλικό επικίνδυνο όταν έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του δέρματος, γι’ αυτό το λόγο πριν από την ταινία αυτή (leucotape) τοποθετείται μια αντιαλλεργική γάζα (Fixomull) πάνω στο δέρμα.